Missie

De monnik-architect Dom Hans van der Laan (1904-1991) neemt in de 20e-eeuwse architectuurgeschiedenis een unieke plaats in. In een tijd waarin Nederland verwikkeld was in een strijd tussen traditionalisten en modernen, ontwikkelde Van der Laan stap voor stap zijn eigen inzichten en zijn eigen vormentaal. In zowel zijn gebouwen als geschriften staat de zoektocht naar de objectieve wetmatigheden van de architectuur en de verhouding van de mens ten opzichte van de natuur centraal.


Appellerend aan het verstand en de perceptie van ruimte wordt daarin de essentie van de architectuur teruggebracht tot de kernbegrippen massa en ruimte, binnen en buiten, groot en klein. Van der Laan vertaalde deze noties in een kwantitatief systeem, dat hij ontwikkelde vanuit een proportionele reeks van acht maten van 1 tot 7, die zich onderling verhouden in een ratio die bij benadering 3:4 bedraagt, het plastische getal. Deze reeks is één-op-één verbonden met een nieuwe ruimtelijke systematiek die een ontwerper in staat stelt om alle delen van een gebouw volledig met elkaar en met het geheel in verband te brengen, in overzichtelijke combinaties van maten en in een beperkt aantal verhoudingen.


De gebouwde ontwerpen van Dom van der laan en andere architecten van de Bossche School maken nog steeds grote indruk, omdat deze ontwerpprincipes daarin direct voelbaar zijn. Wij vinden dat, juist in een tijd van toenemende aandacht voor de relatie mens-natuur, het geschreven en gebouwde oeuvre inspirerend kan zijn voor jonge generaties ontwerpers en andere geïnteresseerden. De Van der Laan Stichting wil zich daarom de komende tijd vooral in gaan zetten voor het op inspirerende wijze ontsluiten, verbreden en verspreiden van dit gedachtegoed. Hierbij zal een kritische reflectie in relatie tot de actualiteit een belangrijk aspect zijn. We kiezen als stichting voor een toekomstgerichte benadering: het doorgeven van de ideeën van Dom van der Laan aan de volgende generaties.


Dit doen we als volgt:

1. Archivering en behoud
We voelen de verantwoordelijkheid voor het behoud van documenten en gebouwen. We zetten ons in voor behoud van de belangrijkste gebouwen maar realiseren ons dat daarin onze middelen beperkt zijn. We zoeken contact met culturele instellingen en streven naar het plaatsen op de monumentenlijst van de belangrijkste gebouwen.

Het in stand houden en verder in kaart brengen van het archief van Dom van der Laan gebeurt in nauwe samenspraak met het klooster St Benedictusberg. De verdere digitalisering van tekeningen en documenten zal het archief meer toegankelijk maken voor zowel geïnteresseerden als onderzoekers.

2. Inspiratie en verdieping
We streven naar het herinterpreteren van het gedachtegoed en de gebouwen. Dat doen we door het organiseren van “Van der Laan-Labs”: regelmatig terugkerende workshops voor studenten en architecten. We bestuderen en herinterpreteren vanuit de basis van het denken en zoeken verbinding met andere disciplines zoals filosofie, beeldende kunst en muziek.

Aan de hand van interviews met ontwerpers, kunstenaars en architecten laten we de vele raakvlakken zien die er op dit moment bestaan met het leven en werk van Dom van der Laan.

We zullen ons sterk maken voor een hernieuwde introductie van Van der Laans theoretische ontwerpprincipes in het hoger onderwijs waar het gaat om de kennisgebieden van architectuur, vormgeving en ruimtelijke ordening. Lessen uit De Architectonische Ruimte en Het Plastische Getal kunnen hier een nieuwe impuls geven aan het debat over stedelijke ruimte en de vormgeving van onze leefomgeving.

 

3. Verbreding en informatie
We willen een nieuw publiek aanboren en ontwikkelen daarvoor een nieuwe communicatiestrategie. We willen de activiteiten van de stichting meer laagdrempelig en meer zichtbaar maken. We onderzoeken hoe we daarbij gebruik kunnen maken van website, sociale media, nieuwsbrief, optredens en tentoonstellingen.

We versterken de vriendenstichting en werken in eerste instantie aan een aansprekend profiel voor mensen in potentie vriend kunnen worden of vrienden die dreigen af te haken.


Share by: